Je bevindt je hier: Home » Behandelingen » Stervensbegeleiding

Stervensbegeleiding

Sterven is een van de belangrijkste fase in het leven. Op het moment dat iemand te weten komt dat hij zal gaan sterven, verandert er plotseling van alles. Sterven is een individueel proces, waarbij de stervende op een bepaald moment aan de levenden ontglipt en waarop deze kan worden bijgestaan door een stervensbegeleider. Belangrijk voor de omgeving is dan om de stervende open tegemoet te blijven treden. Alle angst en onzekerheid mag er zijn. 

Stervensbegeleiding

Begeleiding en ondersteuning

Voetmassage tijdens stervensbegeleiding betekent in elke fase een verrijking. Elke liefdevolle aanraking met onverdeelde aandacht tijdens de massage biedt een diepgaande ondersteuning.

Stervensbegeleiding en rouwverwerking via een voetreflexmassage brengt de persoon naar zijn kracht, naar het nú, brengt hen geheel bij zichzelf. Er komt een diepe ontspanning en vertrouwen in wat er komen gaat. Door de stervende of de rouwende een aantal voetreflexmassages aan te bieden, komt deze in zijn vertrouwen en kunnen angsten en ballast worden afgevoerd. Het natuurlijke verloop van het leven en van het sterven wordt gemakkelijker, vloeiender en meer ontspannen.

Als je helder bent over de dood, kun je volledig aanwezig zijn bij iemand die stervende is en zal de pijn die zij lijkt te voelen, hoe erg die ook is, jouw geluk niet verstoren. Je houdt gewoon van haar, je omhelst haar, en zorgt voor haar, omdat dat je natuur is. Als je vervult van angst naar die persoon gaat, leer je haar dat ze angst moet hebben: ze kijkt je in de ogen en ziet dat ze er slecht aan toe is. Maar als je in vrede komt, zonder angst, kijkt ze je in de ogen en ziet dat alles in orde is, wat er ook gebeurt. Sterven is het zelfde als leven. Het doet wat het wil en je hebt er geen controle over. Mensen kunnen denken: ik wil bij bewustzijn zijn als ik sterf, ik wil in vrede zijn als ik sterf, ik wil weten hoe ik moet sterven, ik wil weten wat er is na het sterven. Je kunt alleen nú bij bewustzijn zijn, je kunt alleen nú in vrede zijn. Er is niets wat je moet weten over hoe je moet sterven en wat er is na het sterven. Alles is altijd goed. Alles wat je nodig heb is er al, je hoeft er geen enkele gedachten aan te verspillen. Wat heerlijk om nergens naar toe te hoeven, behalve dan waar we nú werkelijk zijn.

Door: Byron Katie

Mariette-Wessels_reflexzonetherapeut

Hoi, ik ben Mariëtte.
Reflexzonetherapeut.

Heb je een vraag of wil je een afspraak inplannen?
Neem dan gerust contact met mij op, ik sta je graag te woord.

T: 06-48 34 65 27

Liever even mailen?

Je mag natuurlijk ook even een mail versturen. Dan zal ik deze zo spoedig mogelijk beantwoorden of contact met je op nemen.

Scroll naar boven